Blog

GRIPA: o provocare majoră în acest sezon

12.01.2023

 

În această perioadă, în care numărul de cazuri de gripă crește exponențial de la o zi la alta, este recomandat să luăm toate măsurile pentru a limita răspândirea virusului în comunitate. Află mai multe informații utile despre cum poți evita îmbolnăvirea și cum poți preveni răspândirea.

Ce este gripa?

Gripa este o infecție respiratorie acută foarte contagioasă, cauzată de virusul gripal A, B sau C, tipul C fiind cel care provoacă, în general, o boală ușoară. Focarele și epidemiile apar, de obicei, în sezonul de iarnă, în perioada cuprinsă între lunile decembrie - martie. Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, severitatea virusului gripal poate fluctua considerabil de la un an la altul și depinde de mai mulți factori, inclusiv de caracteristicile virusurilor circulante, de momentul sezonului, de eficacitatea acoperirii vaccinului și de numărul de persoane vaccinate în timpul sezonului respectiv.

Care sunt semnele și simptomele gripei?

Primele simptome ale gripei apar foarte repede de la momentul expunerii la virus și pot include:

Aceleași simptome se manifestă și la copii, însă în plus pot apărea dureri de urechi și stări generale de apatie.

Cum să evităm răspândirea gripei?

Gripa este infecțioasă și se răspândește ușor de la o persoană la alta, ca urmare a germenilor transmiși prin tuse și strănut, care pot trăi pe mâini și pe suprafețe timp de 24 de ore.

Vaccinarea anuală antigripală este cea mai bună modalitate de a reduce numărul de infecții gripale severe și de a preveni complicațiile asociate.  Astfel, cel mai bun moment pentru a face un vaccin antigripal este toamna, înainte ca gripa să înceapă să se răspândească, însă vaccinarea este eficientă și dacă este efectuată mai târziu.

Cu toate acestea, dacă apare vreunul dintre simptomele gripale menționate mai sus, este momentul să solicităm un consult la medicul de familie. Diagnosticarea precoce a gripei poate reduce utilizarea inadecvată a antibioticelor și poate permite administrarea promptă a unui antiviral adecvat, adaptat nevoilor.

“Pandemia SARS CoV2 ne-a făcut să înțelegem, cu prețul unor mari pierderi de vieți omenești, din păcate, importanța prevenției dată de vaccinare. Debutul gripei în România are loc în lunile ianuarie, februarie și urmează perioadei sărbătorilor de iarnă când mobilitatea și socializarea persoanelor se intensifică. Riscul asocierii celor două infecții rămâne ridicat, astfel că adresabilitatea vaccinării antigripale se îndreaptă către familiile tinere cu copii, femeile însărcinate și mai ales către persoanele vârstnice cu afecțiuni cronice.

Perioada optimă de administrare a vaccinului antigripal este corespunzătoare lunilor septembrie, octombrie, noiembrie. Administrarea acestuia previne evoluția gravă a gripei. Contraindicațiile sunt reprezentate de boala acută febrilă și de alergia cunoscută la proteinele din ouă, dar administrarea se face doar după consultația făcută de medicul generalist, prilej bun de a afla răspunsuri la întrebări legate de bolile respiratorii ale sezonului. Praevenire melius est quam curare (A preveni e mai ușor decât a trata): mai adevărat ca oricând în această perioadă”, a menționat Dr. Adriana Cojocaru, medic specialist medicină de familie în cadrul clinicii Medsana Primăverii.

Cum să ne protejăm și să ne menținem sănătoși în sezonul gripal*:

 • prin spălarea mâinilor în mod regulat, cu apă și săpun
 • aerisind zilnic încăperile în care ne desfășurăm activitățile
 • evitând locurile aglomerate
 • purtând măscă de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc
 • solicitând ajutorul medicului de familie pentru recomandări de urmat, în cazul în care noi sau cel mic prezentăm simptome de gripă și de asemenea, rămânând în casă
 • aruncând batistele sau șevețelele utilizate pentru acoperirea nasului și a gurii în momentul strănutului, pentru că virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât ne putem infecta doar atingând batistele și șervețele folosite.

*potrivit recomandărilor Institulului Național de Sănătate Publică (INSP)

În cazul în care avem o temperatură ridicată sau nu ne simțim suficient de bine pentru a ne desfășura activitățile obișnuite, este recomandat să rămânem în casă și să evităm contactul cu alte persoane.

Când e recomandat să mergem la medic?

Majoritatea persoanelor care fac gripă se pot trata acasă, cu îndrumare de la medicul de familie. Însă, în cazul în care prezentăm simptome de gripă și totodată avem și risc de complicații, trebuie să mergem la un consult de specialitate. Astfel, dacă apar dificultăți la respirație, dureri în piept, amețeli continue, convulsii, înrăutățirea afecțiunilor medicale existente, slăbiciuni severe sau dureri musculare, se impune consult de urgență la medic.

În cazul copiilor, simptomele de urgență pot include: respirație dificilă, tegumente (pielea, buzele sau paturile unghiilor) palide sau vineții, dureri în piept, deshidratare, dureri musculare severe, convulsii, înrăutățirea afecțiunilor medicale existente.

Care sunt factorii care cresc riscul de complicații legate de gripă?

Deși oricine poate dezvolta complicații de la virusul gripal, anumite categorii de pacienți sunt mai vulnerabile la dezvoltarea complicațiilor legate de gripă și aici ne referim la:

 • copiii până la 2 ani și adulții cu vârsta de peste 65 de ani
 • persoanele instituționalizate
 • persoanele cu sistem imunitar slăbit, cele care urmează tratamente pentru cancer, tratamente imunosupresoare
 • persoanele cu boli cronice, precum astm și alte boli pulmonare, diabet, boli de inimă, boli ale sistemului nervos, tulburări metabolice, probleme cu căile respiratorii și boli ale rinichilor, ficatului sau sângelui
 • persoanele care au vârsta sub 19 ani și care primesc terapie pe termen lung cu aspirină, pentru că sunt expuse riscului de a dezvolta sindromul Reye dacă sunt infectate cu gripă
 • femeile însărcinate, fiind mai susceptibile de a dezvolta complicații gripale, în special în al doilea și al treilea trimestru, un risc ce continuă până la două săptămâni după nașterea copilului
 • persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) de 40 sau mai mare pot avea un risc crescut de complicații ale gripei.

Noi, la SIGNAL IDUNA, punem sănătatea pe primul loc și ne dorim să te simți în siguranță în fiecare zi, de aceea recomandăm informarea doar din surse oficiale!

Articol realizat cu sprijinul rețelei multifuncționale de diagnostic și tratament Medsana, parteneră SIGNAL IDUNA.

 

 

 

Citeste si