Blog

Telemedicina, un “MUST HAVE” în timpul pandemiei

27.07.2020

Interacțiunea dintre pacient și doctor, cea pe care toți o cunoaștem, se realizează atunci când una dintre persoanele implicate (adesea pacientul) se deplasează în spațiul dedicat/ ales pentru realizarea consultațiilor. Însă, cine s-ar fi gândit că pandemia ne va condiționa să ne îndreptăm rapid, poate chiar instant către digitalizarea serviciilor medicale? Greu de spus… dar iată cum consultația medicală a trebuit să fie redefinită pentru ca noi, toți cei expuși îmbolnăvirii cu COVID-19, să ne putem menține sănătoși.

Oamenii de știință cercetează, inovează și dezvoltă indiferent de evenimentele ce au loc la nivel mondial. De această dată, tehnologia și digitalizarea au jucat un rol vital în protejarea sănătății noastre. 

Ce trebuie să știu despre telemedicină?

Telemedicina face posibilă realizarea consultațiilor medicale la distanță, online și/sau telefonic. Principiul este simplu și are la bază diverse avantaje pentru pacienți, iar cel mai important aspect este că relația pacient-medic poate funcționa la fel ca în cazul unei consultații obișnuite. 

Ca orice altă activitate care are implicații majore asupra populației, aceasta se poate realiza doar în concordanță cu Ordonanțele emise de Guvernul României. De aceea, în timpul consultațiilor medicale la distanță, cadrul medical este obligat să respecte toate prevederile legale aprobate și transmise de către autorități. 

De ce telemedicina a devenit esențială în timpul pandemiei?

Posibilitatea îmbolnăvirii de COVID-19 reprezintă, din păcate, o realitate pe care o trăim cu toții în această perioadă. La nivel global a fost declarată pandemie pentru a trage un semnal de alarmă în rândul populației asupra gravității situației cu care ne confruntăm și pentru a crește gradul de responsabilizare privind protecția sănătății. Cu toate acestea, unii suntem tentați să spunem “nu mi se poate întâmpla tocmai mie”. Poate așa este, dar câți dintre noi suntem cu adevărat responsabili atunci când vine vorba de sănătate noastră? 

Una dintre recomandările autorităților este evitarea spațiilor aglomerate. Destul de ușor de respectat atunci când îți desfășori activitatea în regim work from home. Cu toate acestea, ce faci când apare o schimbare în starea ta de sănătate și vrei sfatului unui medic specialist fără să fie nevoie să părăsești locuința? Răspunsul este simplu: alegi să beneficiezi de o consultație medicală la distanță. Dar atunci când munca îți ocupă o mare parte din zi și nu ai foarte mult timp la dispoziție să aștepți pentru a intra în cabinetul medicului? Probabil intuiești că răspunsul este același. 

Dacă îți dorești ca sintagma “nu mi se poate întâmpla tocmai mie” să capete cu adevărat sens, adaugă “pentru că...”. Așadar, nu mi se poate întâmpla tocmai mie pentru că am ales telemedicina și beneficiez de sfatul unui specialist la nevoie, chiar din confortul propriei locuințe. Nu mi se poate întâmpla tocmai mie pentru că nu mă abat de la măsurile de protecție recomandate de autorități.

Cum pot beneficia de serviciul de consultații medicale la distanță? 

Noi, echipa SIGNAL IDUNA, am ales să nu rămânem indiferenți în fața pericolelor la care ne putem expune în această perioadă și am căutat soluții pentru a proteja sănătatea clienților noștri.

Astfel, punem la dispoziția asiguraților beneficiul consultației medicale la distanță prin intermediul asigurarilor de sănătate din portofoliu care acoperă servicii medicale în regim ambulatoriu. Fie că vorbim de o persoană fizică sau de o persoană juridică, accesarea beneficiului se poate face gratuit până la finalul lunii Septembrie a anului curent.

Aleg consultația medicală la distanță pentru că…

Lista motivelor pentru care să alegi o consultație medicală la distanță este lungă, dar am ales să prezentăm câteva dintre cele mai importante.

  • Specialitățile medicale sunt diverse

Prin serviciului de consultanță medicală oferit de SIGNAL IDUNA, ai acces la numeroase specialități precum: alergologie, cardiologie, chirurgie generală, dermatologie, diabet și nutriție, endocrinologie, gastroenterologie, ginecologie, hematologie, medicină generală, medicină internă, ORL, nefrologie, neurochirurgie, neurologie, pediatrie, urologie.

  • Nu este necesară deplasarea la cabinetul medicului

Poate cel mai important beneficiu pe care îl aduce telemedicina este lipsa deplasării la cabinetul medicului specialist. În acest fel, eviți spațiile aglomerate sau cozile de așteptare pentru a intra în cabinet și iei legătura cu un specialist chiar de acasă. Raportul de anamneză se realizează de către medic printr-un dialog cu pacientul care poate să aibă loc printr-o videoconferință sau printr-un apel telefonic.

  • 20 de minute sunt dedicate exclusiv pacientului

Timp de 20 de minute, indiferent de simptomele și îngrijorările pe care le ai, un medic specialist îți oferă îndrumarea și răspunsurile de care ai nevoie pentru a-ți recăpăta echilibrul emoțional și pentru a afla care sunt pașii următori pe care trebuie să-i parcurgi.

  • Se pot realiza interpretări ale analizelor și investigațiilor

În măsura în care cadrul legislativ permite, poți afla din partea medicului mai multe informații legate de rezultatele analizelor și investigațiilor efectuate. De asemenea, acesta îți poate spune ce trebuie să faci pe mai departe pentru a-ți recăpăta sănătatea și starea de bine.

Când și cum să accesez consultația medicală la distanță?

Te poți programa pentru o consultație medicală la distanță atunci când simți că apar schimbări sau simptome ce îți afectează activitatea zilnică și, implicit, sănătatea. Pentru asigurații SIGNAL IDUNA, programările se pot realiza prin intermediul Call Center-ului sau prin aplicația mobilă Signal Care Assistant.

Trecem printr-o perioadă dificilă, iar adaptarea la situație și responsabilitatea față de tine și cei dragi sunt factori decisivi asupra sănătății. Sănătatea rămâne prioritară indiferent de context. 

#StaySafe!

Citeste si