Asigura-te ca esti sanatos!

Stiri

Factori de risc pentru sanatate in zonele urbane

Bucuresti, 23 septembrie 2016

Zonele urbane au anumite caracteristici ce trebuie luate in calcul in momentul in care ne gandim la sanatatea noastra. Exista factori directi si indirecti care afecteaza sanatatea oamenilor din orase si este bine sa le cunoastem pentru a sti care sunt riscurile la care ne expunem si ce masuri putem lua pentru a diminua sau controla efectele lor. Iata cei mai importanti influentatori ai sanatatii, in mediul urban:

Poluarea - poluarea fonica si poluarea aerului au efecte pe termen lung asupra organismului. Din punct de vedere fonic, supunerea aparatului auditiv la zgomote constante si puternice, poate duce in timp la pierderea sensibilitatii auzului. Poluarea aerului, din cauza traficului intens de masini poate duce la probleme ale cailor respiratorii.

Cu cat petrecem mai putin timp in preajma drumurilor intens circulate, cu atat mai bine pentru sanatatea organismului. Cand este posibil, limiteaza poluarea aerului prin diverse filtre de aer si poluare fonica prin dopuri de urechi, poarta echipamente de protectie in situatiile in care sunt necesare.

Stilul de viata nesanatos - pentru ca timpul este limitat, iar tendinta este de a face cat mai multe lucruri in cat mai putin timp, apar o serie de obiceiuri cu efecte negative asupra organismului. Mesele neregulate, si de multe ori, optiunea pentru fast-food pot duce la obezitate, probleme ale aparatului digestiv si altele. Sedentarismul corelat cu programul full-time la birou si deplasarile cu masina au efecte asupra organismului pe termen lung si poate favoriza aparitia bolilor determinate de acest stil de viata.

Monitorizeaza-ti stiul de viata influentat de mediul urban si incearca sa integrezi obiceiuri sanatoase. 30 de minute de activitate fizica in fiecare zi, alimentatie sanatoasa si odihna suficienta sunt factori cheie pentru a evita problemele legate de stilul de viata alert, in mediul urban.

Raspandirea bolilor infectioase – din cauza aglomerarilor de populatie, folosirea mijloacelor de transport in comun si a altor spatii publice, exista riscul transmiterii bolilor pe calea aerului catre mase de oameni. Astfel, o epidemie se poate raspandi intr-un timp foarte scurt.

Evita aglomerari mari de oameni cand stii ca sunt epidemii in oras (gripa, raceala, s.a.). Curata mainile cu apa si sapun de fiecare data cand vii de afara si intotdeauna inainte sa mananci, evita sa stai in preajma oamenilor afectati de virusi.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin utilizarea cookie-urilor, veti beneficia de o mai buna experienta de vizitare a site-ului nostru. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare al acestor informatii. Mai multe detalii aici.