Asigura-te ca esti sanatos.

Stiri

Factori de risc pentru sanatate, in Romania

Bucuresti, 24 mai 2016

Monitorizarea starii de sanatate atat la nivel national cat si la nivel international este importanta pentru a pastra o evidenta cat mai clara asupra evolutiei sistemului de sanatate. Urmarirea starii de sanatate generale, a evolutiei celor mai pregnante probleme de sanatate, precum si a celor mai frecvente cauze sunt importante pentru a descoperi solutii care sa ajute la cresterea sperantei de viata si la mentinerea unei stari de sanatate bune, la nivel global.

Conform statisticilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica starea de sanatate este puternic influentata de trei factori de risc: fumatul, consumul de alcool si obezitatea. In urmatoarele vom prezenta situatia pentru Romania.

Fumatul: genereaza o serie de probleme de sanatate atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Fumatul poate sa afecteaze aparatul respirator, cardiovascular, sistemul digestiv, inclusiv pielea, parul si unghiile. Cele mai frecvente probleme sunt cele de la nivelul aparatului respirator – avand posibilitatea sa afecteze atat plamanii cat si tot traseul respirator. La nivel cardiovascular fumatul poate provoca cresterea tensiunii arteriale si cheagurilor de sange. In anul 2012, in Romania, un procent de 20.5% din populatia peste 15 ani fumeaza. Procentul este la egalitate cu Slovenia si Belgia.

Consumul de alcool: poate avea ca efect asupra sanatatii aparitia bolilor de ficat, de inima, dereglari de somn, depresie, atacuri de cord. Persoanele care consuma alcool excesiv pot avea probleme in controlarea diabetului, tensiunii arteriale crescute sau alte probleme de sanatate. 
Procentul populatiei (persoane cu varsta peste 15 ani) consumatoare de alcool ajunge la 9.1, in Romania, in anul 2012. Cel mai mare consum este inregistrat in Lituania, 12.7, iar cel mai mic este inregistrat in Italia, cu un procent de consum de 6.1%.

Obezitatea: este o cauza frecventa pentru probleme de sanatate ale inimii si infarct, tensiune arteriala crescuta, diabet, probleme respiratorii (apnee) s.a. Procentul populatiei (persoane cu varsta peste 15 ani) este cel mai mic la nivelul statisticilor oferite de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, 7.9%. Cel mai mare procent al obezitatii este in Ungaria unde procentul ajunge la 28.5%. 

Sursa: https://www.oecd.org/

Acest site foloseste cookie-uri. Prin utilizarea cookie-urilor, veti beneficia de o mai buna experienta de vizitare a site-ului nostru. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare al acestor informatii. Mai multe detalii aici.