Asigura-te ca esti sanatos.

Stiri

Cum sa iei medicamentele corect

Bucuresti, 19 mai 2016

Medicii ne recomanda medicamente pentru a trata sau preveni diverse afectiuni. Pentru ca acestea sa aiba efectul asteptat este important sa fie respectate o serie de recomandari venite din partea medicului. Acesta are rolul de a alege tratamentul potrivit in functie de nevoile medicale, insa in acelasi timp trebuie sa luam in calcul si recomandarile producatorului, pentru ca medicamentele sa fie pastrate in conditii optime.

Nu lua medicamente fara sa ai recomandarea medicului – Fiecare organism are propriul sistem de functionare. De aceea, in momentul cand un medic prescrie o reteta are in vedere mai multe caracteristici ale pacientului, incepand de la istoricul medical pana la diverse afectiuni pe care le poate avea cocomitent sau diverse medicamente care pot interactiona. Din acest motiv este important sa nu iei medicamente doar pentru ca au functionat pentru cineva cunoscut, cu o afectiune similara. 

Asigura-te ca iei medicamentele conform recomandarii medicului – Este bine ca medicamentele sa fie luate conform indicatiilor medicului, chiar daca starea de sanatate incepe sa se imbunatateasca si nu mai simtim nevoia sa le luam. Pentru ca un tratament sa isi faca efectul corect si pe termen lung este important ca acesta sa fie luat pana la capat. De exemplu, daca in cazul unei infectii medicul ne-a recomandat antibiotic timp de 5 zile, iar infectia pare sa se fi retras din a 3-a zi este important sa luam antibioticul si in a 5-a zi, pentru a nu risca o revenire a infectiei sau a nu crea pe termen lung rezistenta la antibiotic.

Depoziteaza medicamentele conform indicatiilor din prospect – Fiecare medicament are nevoie de un anumit tip de depozitare pentru a-si pastra proprietatile intacte. Este important sa citim prospectul si sa nu lasam medicamentele in spatii unde temperatura este foarte ridicata sau mult prea scazuta. De asemenea, medicamentele trebuie sa fie in termenul de valabilitate pentru a-si face efectul. Pastreaza ambalajul original pentru fiecare medicament si verifica data expirarii.

Foloseste notificari pentru a le lua cand trebuie – Medicamentele se iau la diverse intervale orare, in functie de necesitatea medicala. Sunt medicamente care se iau intr-un interval orar variat (dimineata, pranz, seara), altele care se iau la ore fixe (din 12 in 12 ore, din 6 in 6 ore etc). Medicul specialist este cel care prescrie frecventa pentru fiecare medicament. Ca sa nu uiti de o pastila, poti folosi diverse notificari (alarma pe telefon, notificare pe email etc). In cazul in care ai uitat sa iei o pastila cel mai bine este sa astepti sa o iei pe urmatoarea, fara sa dublezi doza. 

Acest site foloseste cookie-uri. Prin utilizarea cookie-urilor, veti beneficia de o mai buna experienta de vizitare a site-ului nostru. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare al acestor informatii. Mai multe detalii aici.